Każda restauracja i kawiarnia wyposażona jest w urządzenia myjące i wyparzające. Jest to spowodowane względami higieny, których miejsca te muszą przestrzegać. Dlatego za ich podstawowe wyposażenie uważa się zmywarki do naczyń. W zależności od wielkości lokalu, w którym się znajdą, ich modele różnią się pojemnością i liczbą dysz oraz szuflad. Używa się też różnych modeli w zależności od tego, co ma być w nich myte.
Różne rodzaje zmywarek
Urządzenia myjące są podstawowym wyposażeniem każdej restauracji i kawiarni. Profesjonalne zmywarki gastronomiczne są produkowane w wielu modelach, dzięki czemu łatwo dopasować je do potrzeb konkretnego lokalu. Mogą więc mieć różną pojemność, liczbę szuflad oraz dysz myjących. Niektóre z nich posiadają też dodatkowe funkcje wyparzania, przeznaczone do krótkich sterylizacji kieliszków i zastawy. Nie każda zmywarka poradzi sobie ze wszystkimi typami zabrudzeń. Dlatego najczęściej restauracje posiadają dwa urządzenia, z których jedno przeznaczone jest na sztućce i zastawę, a drugie na garnki i przyrządy używane w kuchni. Wymagają one bowiem użycia większego ciśnienia i temperatury, aby pozbyć się przypalonych resztek z dna garnków. Zmywarki takie są bardzo drogie, jednak niezbędne do sprawnego działania lokalu gastronomicznego. Na rynku poza modelami, które można zakupić, istnieją więc także firmy zajmujące się ich dzierżawą.
Zmywarki do naczyń są jednymi z najważniejszych elementów wyposażenia każdej kuchni w restauracji. Ich użycie jest niezbędne do zachowania odpowiednich norm związanych z higieną. Dostępnych jest wiele modeli tych urządzeń. Różnią się od siebie wielkością, budową, a także przeznaczeniem. Ze względu na wysokie ceny takich urządzeń, możliwy jest ich długoterminowy wynajem.