Zmniejszanie ilości drobnoustrojów na powierzchniach

 

Drobnoustroje znajdują się wszędzie. Okazuje się, że w ciele człowieka (zwłaszcza w przewodzie pokarmowym) jest więcej komórek bakteryjnych niż komórek ciała. Są to jednak bakterie, które pomagają w procesach trawiennych i nie powodują zakażeń.

Środki dezynfekcyjne niszczące formy wegetatywne

dezynfekcja we włocławkuZdarza się jednak, że na różnego rodzaju materiałach znajdują się duże ilości bakterii, wirusów, grzybów, które mogą być potencjalnie chorobotwórcze. Wiele takich materiałów znajduje się oczywiście w miejscach opieki zdrowotnej: w szpitalach, ośrodkach zdrowia, laboratoriach, gabinetach weterynaryjnych. Aby pozbyć się chorobotwórczych drobnoustrojów, należy skorzystać z możliwości, jakie daje profesjonalna dezynfekcja. Dezynfekcja nie jest w stanie zniszczyć wszystkich drobnoustrojów – jej celem jest zmniejszenie ich liczby. Poza tym dezynfekcja nie usuwa form przetrwalnikowych bakterii, ale tylko formy wegetatywne. Dlatego dezynfekcja we włocławku dotyczy przedmiotów i powierzchni użytkowych, a nie np. ciała (w przeciwieństwie do antyseptyki, która wiąże się z odkażaniem skóry). Nie tylko w ośrodkach zdrowia stosowane są preparaty dezynfekujące. Również korzysta się z nich w obiektach inwentarskich, miejscach użyteczności publicznej, chłodniach. Niektóre firmy specjalizują się nawet w dezynfekowaniu pomieszczeń po zgonach. Najczęściej do przeprowadzenia procesu dezynfekcji stosuje się czynniki chemiczne, chociaż możliwa jest również dezynfekcja fizyczna.

Jeśli chodzi o dezynfekcję chemiczną, wybór związków jest bardzo duży. Można korzystać z tych popularnych takich jak: alkohole, mydła, jodyna, woda utleniona. Są też środki dezynfekcyjne, które działają na różne grupy drobnoustrojów. Tu wymienić należy chlorheksydynę, chloraminę, krezol, aldehyd glutarowy. Firma dezynfekcyjna wybierze właściwy środek.