Domowe ciasteczka bez mąki

Z pewnością bardzo wiele osób zastanawia się jak przygotować pyszne i zdrowe przekąski samodzielnie. Okazuje się, że zrobienie smakowitym i słodkich ciastek wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Poniżej postaram się opisać, jak samodzielnie upiec ciastka owsiane, które uwielbiają dzieci i dorośli.

Jak zrobić ciasteczka owsiane we własnym domu?

ciastka owsiane bez mąkiCiasteczka owsiane to pyszna i zdrowa przekąska, która jest uwielbiana przez wszystkich, zarówno dzieci, jak i dorosłych. To świetna alternatywa dla zwykłych słodyczy z supermarketów, które zawierają bardzo dużo cukrów czy substancji konserwujących. Ciasteczka owsiane można wykonać bardzo prosto i szybko, zajmuje to około dwudziestu minut. Ich główną zaletą jest także cena, ponieważ są bardzo tanie w przygotowaniu. Głównym produktem, jakiego potrzebujemy, są płatki owsiane. Następnie możemy do nich dodać jajko lub banana, w zależności od tego czy chcemy, aby produkt był wegański. Do smaku możemy dodać trochę miodu, aby ciasto było bardziej lepkie. Popularne są ciastka owsiane bez mąki, lecz jeśli chcemy można dodać ją w niewielkiej ilości. Do ciastek dorzucić można też różne dodatki, aby wzbogacić ich smak. Mogą to być różnego rodzaju suszone owoce, takie jak żurawina, rodzynki czy śliwki lub morele. Do tego wspaniale pasować będą orzechy lub pestki dyni, które bogate są w wartościowe tłuszcze i składniki. Tak przygotowaną masę formujemy w ciasteczka i układamy na blaszce. Pieczemy je około piętnastu minut w piekarniku. 

Produkty owsiane zawierają bardzo dużo cennych składników odżywczych, są sycące oraz pożywne. Poza tym, nadają się dla osób chcących zrzucić nadmiarowe kilogramy, ze względu na swoją dietetyczność oraz wspomaganie układu trawiennego do działania. Ciastka te zawierają bowiem sporo błonnika pokarmowego.