Jednym z najważniejszych sprzętów w domu jest urządzenie nazywane powszechnie lodówką. Chociaż tak naprawdę jest w tej nazwie pewna nieścisłość. Bo powinno się mówić prawidłowo chłodziarko zamrażarka. Każda popularna lodówka ma przecież zarówno część chłodzącą jak i część mrożącą. Często jednak w tym nazewnictwie zapominamy o funkcji zamrażania.
Zamrażarki pełnią bardzo ważną rolę
O ile część chłodząca działa na zasadzie utrzymania przechowywanych produktów spożywczych w niskiej temperaturze, o tyle część zamrażająca ma o wiele trudniejsze zadanie. To w zamrażarce przechowujemy przecież artykuły spożywcze, które można mrozić i w ten sposób przechowywać tygodniami a nawet miesiącami. Zamrażarka pracuje w temperaturze nawet do minus dwudziestu stopni – w zależności od urządzenia. Najnowocześniejsza chłodziarko zamrażarka Hitachi potrafi zamrozić potrawy, a informacje o temperaturze wysyła bezpośrednio do aplikacji w telefonie komórkowym. I to jest najlepsze w tych urządzeniach, że można sterować temperaturą za pomocą smartfona. Jest jeszcze jedna funkcja w najlepszych zamrażarkach. To funkcja dozowania kostek lodu. Najlepsze lodówko-zamrażarki potrafią zamienić wodę w idealnie rozdrobnione kostki lodu. Wodę do lodówki podpina się bezpośrednio z instalacji wodnej. Podłącza się wężyk do kranu i woda leci bezpośrednio do zbiornika w lodówce. Tam ulega ona zamrożeniu, a następnie podzieleniu na mniejsze kostki.
Nie ma dzisiaj kuchni, w której nie byłoby lodówki. Tak przyjęliśmy nazywać chłodziarko zamrażarki, które potrafią zarówno chłodzić jak i mrozić. Najnowocześniejsze urządzenia potrafią nawet przygotować lód w kostkach. Co więcej – temperaturą można sterować za pomocą smartfona. Wystarczy jedynie zainstalować odpowiednią aplikację.